• Efterskolernes Dag på SKALs

Fællesfag

Hvor sidder ånden på SKALs efterskole?

Har den mon gemt sig på forstanderens kontor på 1. sal, eller er det snarere i køkkenet blandt dampende gryder og pander man skal finde den? Måske er det i virkeligheden på lærerværelset ånden har taget bo blandt Mac computere og brugte kaffekopper. Nærliggende er det dog at tænke, at den må bo i foredragssalen, hvor et billede af Grundtvig hænger på væggen og minder os alle i hverdagen om betydningen og vigtigheden af det levende ord.

Måske sidder ånden i virkeligheden i skolens valg af fællesfag: Fag på SKALs som er fælles for alle elever på begge årgange og for alle eleverne på samme tid. Fællesfagene fortæller en historie om SKALs, og de prioriteringer vi som skole gør os i mødet med dig som et ungt menneske. Fællesfagene på SKALs er livsstilsdannede. De er med til at forme og danne dig som menneske og give dig oplevelsen af identitet, sammenhæng og fællesskab.

Fællesfag på SKALs:

Gymnastik/idræt : 2 lekt./uge

(Alle elever har obligatorisk gymnastik. Der bygges op til enkelte forårsopvisninger, som kulminerer med deltagelse i efterskolestævnet i Gigantium i Aalborg i april).

Fortælletimer: 2 lekt./uge

Tirsdag og torsdag morgen starter dagen med en halv times fortælletime, hvor lærerne på skift fortæller om alt "mellem himmel og jord". Det levende ord forbinder læreren med eleverne, som gengælder med at være aktive lyttere.

Morgennyheder: 2 lekt./uge

Mandag, onsdag og fredag morgen toner dagens nyheder fra TV2, Sky News, DR eller Al-Jazeera frem på den store skærm i auditoriet. Nyhederne sluges og fordøjes, og sammen bliver vi klogere på verden. Skolen søger i sin hverdag kontakt med verden udenfor.
Verden skal erobres hver eneste dag - siger vi! På SKALs taler vi meget om verden og som elev bliver du opfordret til at se verden lige i øjnene!

Fælles møde/SE møde : 1 lekt./uge

Hver dag før middagsmaden er der fællesmøde i auditoriet. Her kan alt drøftes og fremlægges til debat. Én gang om måneden har vi et stormøde (SE mødet): Som en styrkelse af dialogen blandt elever og mellem elever og medarbejdere skal elevmødet ses som det demokratiske forum, hvor alle der har sin daglige gang på skolen diskuterer og samtaler om, hvordan SKALs skal være, for at det er trygt, sjovt og udviklende for alle.

Målet med mødet er at give eleverne en oplevelse af at være medborgere i "landsbyen" ved at bruge demokratiets virkemidler såsom pligter og rettigheder, frihed og ansvar.

Elevmødet er et forum, hvor alt der knytter sig til det fælles "landsbyliv" kan tages op til behandling.

Fredagssangtime: 1 lekt./uge

Udover den daglige sang på SKALs slutter vi ugen af med en sangtime fredag eftermiddag. Det er svært at være sur, når man synger. Derfor er sangtimen det bedste at skilles på, så du med smil og godt humør kan tage af sted, hvis du har valgt at forlade skolen i weekenden. Udgangspunktet for al sang er Højskolesangbogen, hertil kommer et hav af andre sange.

Eks. på sangliste fra den 31. maj 2013:

Halleluja (Leonard Cohen)

Wonderwall (Oasis)

Another Brick in the Wall (Pink Floyd)

Always look on the bright side of Life (Monthy Python)

+ elevønsker fra Højskolesangbogen

Og husk! Det er svært at være sur, når man synger!